Dziś wojsko przywiozło i rozpakowało – 5794,00 kg żywności dla 267 osób.
Jest to II i ostatnia tura w Podprogramie 2019.
Wydawanie żywności dla podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Starych Babicach. Podprogram 2019 – Maj 2020 r.
W związku z nadzwyczajną sytuacją spowodowaną zagrożeniem epidemiologicznym, jak również wejściem w życie ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca PO PŻ, zaktualizowało Wytyczne Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczącymi działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w Podprogramie 2019.
Dystrybucja żywości za pośrednictwem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Starych Babicach odbędzie się z udziałem Wojsk Obrony Terytorialnej.
O terminie dostarczenia żywności dla osób najbardziej potrzebujących Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej poinformuje beneficjentów telefonicznie.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych (…), które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Podprogram 2019 przydział żywności – MAJ 2020 r.
| PRODUKT | OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (kg/l) | LICZBA PRODUKTÓW W PACZCE |
| 1. FASOLA BIAŁA | 0,40 | 0 |
| 2. GROSZEK Z MARCHEWKĄ | 0,40 | 6 |
| 3. KONCENTRAT POMIDOROWY | 0,16 | 2 |
| 4. BURACZKI | 0,35 | 1 |
| 5. Powidła śliwkowe | 0,3 | 2 |
| 6. MAKARON JAJECZNY | 0,5 | 4 |
| 7. Makaron kukurydziany | 0,5 | 0 |
| 8. Ryż | 1 | 2 |
| 9. Herbatniki maślane | 0,20 | 0 |
| 10. KASZA GRYCZANA | 0,5 | 1 |
| 11. MLEKO UIHT | 1 | 3 |
| 12. SZYNKA DROBIOWA | 0,30 | 4 |
| 13. Szynka wieprzowa | 0,30 | 0 |
| 14. Miód nektarowy | 0,40 | 0 |
| 15. FILET Z MAKRELI | 0,17 | 4 |
| 16. KABANOSY | 0,12 | 0 |
| 17. CUKIER | 1 | 1 |
| 18. OLEJ RZEPAKOWY | 1 | 4 |
| 19. Gołąbki w sosie | 0,850 | 0 |
| 20. Sok jabłkowy | 1 | 2 |
| 21. PASZTET DROBIOWY | 0,16 | 3 |
| SUMA | 39 |

